Subsidiescan

Een bijzonder monument in particulier bezit

Een eeuwenoud juweel

Verscholen in het Gelderse coulissen landschap staat Kasteel Vorden, ook wel bekend als Huis Vorden. Dit kasteel kent zijn oorsprong in de 12e eeuw (zo rond 1150) en werd voor het eerst verkocht in het jaar 1315. Het begon als een versterkt huis en in de eeuwen die volgden onderging het talloze transformaties en renovaties mede als gevolg van de vele belegeringen en verwoestingen. In de eerste helft van de 16e eeuw werd het tegenwoordige kasteel zichtbaar.

Het oudste gedeelte van dit imposante bouwwerk is opgetrokken uit kloostermoppen. Aan de zuidkant van de westelijke gevel is de aanbouw grotendeels uitgevoerd in waalformaat. De 19e-eeuwse afwerking van het kasteel dateert vrijwel geheel uit 1874. De toenmalige eigenaar, Paulus Anthony baron van der Borch tot Verwolde, deed een ingrijpende verbouwing om het kasteel te moderniseren. Wooncomfort speelde een grote rol.

Vandaag de dag is Kasteel Vorden in particulier eigendom en fungeert het als een idyllische locatie voor film -en foto rapportages. Ook kan het kasteel onder leiding van een audiogids worden bezichtigd en ontdekt. Bijzonder: de audio is opgesteld en ingesproken door de huidige eigenaren. De omgeving van het landgoed is prachtig en heeft meerdere wandelroutes. Hier kun je hoge oude bomen bewonderen, maar ook de vele vogels die er leven spotten.

   

SIM Subsidie

De Subsidie Instandhouding Monumenten is een ontzettend belangrijke regeling voor het onderhoud van alle Rijksmonumenten in Nederland. De SIM zorgt ervoor dat deze culturele gebouwen met rijke geschiedenis in goede staat blijven voortbestaan. We zijn daarom ook blij dat we onze opdrachtgevers kunnen helpen met het indienen van SIM-aanvragen. Zo ook voor Kasteel Vorden, dat in de ronde van 2023 met succes een SIM-subsidie heeft verkregen om haar erfgoed te behouden.

Projectmanager Marloes zegt:

Het is een grote opgave om een monument van deze schaal te onderhouden. Het is dan ook extra bijzonder dat het kasteel in particulier eigendom is. Jos en Karin hebben een groot hart voor het pand en zij delen hun passie voor het kasteel graag met de wereld.

De waarde van een monumentaal pand reikt veel verder dan alleen de marktwaarde, monumentale gebouwen bevatten een socio-culturele betekenis die niet één-op-één om te rekenen is naar valuta. Daarom zijn o.a. subsidies voor culturele erfgoed zo belangrijk. Hier zet ik mij op dagelijkse basis vol passie voor in.

Contactpersoon Vdsf
Privé: Marloes
Subsidie aanvragen?

laatste nieuws

08 juli 2024
Nieuwe Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWIM)
01 juli 2024
Duurzaam en Saamhorig: Het Project STEK in Rosmalen
27 juni 2024
Financieringsstelsel Monumentenzorg onder de loep