De historische Fenixloods I in Rotterdam is op duurzame wijze gerenoveerd en er zijn 212 nieuwe loftappartementen gerealiseerd. De renovatie kon mede dankzij een Groenverklaring van RVO.nl goedkoper gefinancierd worden. Dit stelde de deelnemende beleggers van Vastgoed CV APF XIX in staat om, naast investeren in duurzaam vastgoed, iets meer rendement te behalen.
De afgelopen vijf jaar is het bestaande gedeelte van de Fenixloods duurzaam gerenoveerd. “Geen goedkope opgave”, vertelt Paul Smorenburg, investeringsmanager bij APF International. Met Vastgoed CV APF XIX investeerde APF in de commerciële plint van Fenix I.
Groenregeling RVO vereenvoudigde de financiering
Om het rendement voor de beleggers gunstiger te maken vroeg APF een Groenverklaring aan voor het pand. Smorenburg: “De Groenregeling maakt dat de financiering bij Triodos Bank iets aantrekkelijker kan worden aangetrokken. Dat betekent in ons geval dat we 0,5% rentekorting kunnen krijgen over het deel dat groen gefinancierd is. Dat is in dit geval ongeveer een kwart van de totale lening. Er moet uiteraard wel voldaan worden aan de voorwaarden van de Groenregeling.”
“De renovatie van de Fenixloods is zeer duurzaam uitgevoerd. Het gebouw is voorzien van isolatie en nieuwe kozijnen en beglazing. Een WKO zorgt voor de verwarming en koeling van het pand en het wordt aanvullend ondersteund door een aansluiting op de stadsverwarming. Ook het behouden van het gebouw op zich is duurzaam,” meent Menno Brouwer, adviseur bij RVO.nl. “Het gebouw heeft een tweede leven gekregen. Men had ook kunnen besluiten om dat gigantische betonnen casco te slopen en er een nieuw gebouw voor in de plaats te zetten. Dat het casco is hergebruikt, is eigenlijk de ultieme vorm van duurzaamheid.”
Voorwaarden
Aanvankelijk had Smorenburg niet verwacht gebruik te kunnen maken van de Groenregeling. “Ik dacht dat een gebouw als dit niet aan de voorwaarden zou kunnen voldoen. Het door ons verworven deel is slechts een onderdeel van de gehele herontwikkeling. Uitsluitend de commerciële plint is door ons aangekocht en alleen hierop is de Groenregeling van toepassing.
In samenspraak met onze adviseur Van Draeckeburgh en RVO.nl is een pasklare oplossing gevonden waardoor er aanspraak gemaakt kon worden op de Groenregeling.” Brouwer vertelt dat het gebouw inderdaad niet één op één in de Groenregeling van RVO.nl paste. “Dit gebouw is erg specifiek, het is een enorm betonnen casco waarvan de oorspronkelijke gegevens niet beschikbaar zijn. Maar uiteindelijk voldoet ook dit gebouw aan de voorwaarden voor de Groenverklaring. De energie-index is ruimschoots gehaald,” aldus Smorenburg.
Rentekorting
“APF International was in dit project eindbelegger,” benadrukt Smorenburg. “Heijmans heeft het plan volledig uitgedacht en ontwikkeld. Toen wij instapten, was het plan al nagenoeg klaar. Om de Groenverklaring te kunnen krijgen, hebben we er alleen op aangedrongen om FSC-gecertificeerd hout te gebruiken. Gelukkig hanteert Heijmans een inkoopbeleid, waarbij sowieso alleen maar FSC of PFSC wordt toegepast en was dit geen probleem.
Maar zonder de Groenverklaring was het project, wellicht iets minder duurzaam, ook wel doorgegaan,” meent Smorenburg. “Doordat we rentekorting hebben gekregen, konden we het fonds toch net iets makkelijker in de markt zetten met een beetje extra rendement voor de beleggers. Het levert echt geen procenten winst op, maar misschien wel enkele tienden. Wij zijn altijd op zoek naar optimalisatie van het rendement voor onze beleggers binnen de geldende regels. Fiscale- en subsidieregelingen zullen we daarom altijd betrekken als de voorwaarden gunstig zijn.”