Subsidiescan

Het Gouden Bocht Complex: Een Duurzame Transformatie in het Hart van Amsterdam

Het Gouden Bocht complex, gelegen aan de Herengracht 459-469 in Amsterdam, is een ensemble van drie moderne panden die stammen uit de 17e eeuw. Deze architectonische panden, gelegen in het hart van de grachtengordel, zijn erkend als UNESCO Werelderfgoed.

 

Met een totaal oppervlakte van bijna 10.000 vierkante meter, grotendeels bestaande uit kantoorruimte, ondergaan de drie panden een grondige verduurzaming en vernieuwing. Een belangrijk aspect van dit project is de ambitie om het pand na voltooiing volledig gasloos te maken, met een beoogde CO2-reductie van circa 70%.

 

Verduurzaming & vernieuwing

Het behoud van het karakteristieke gevelbeeld en de hoogwaardige afwerking zijn van groot belang, gezien het complex een beschermd welstandsniveau heeft. De bestaande stalen ramen in houten kozijnen worden vervangen door geïsoleerde aluminium kozijnen met driedubbele beglazing. Deze modernisering, gecombineerd met doordachte thermische isolatie en koudebrugonderbrekingen aan de binnenzijde, behoudt niet alleen de authentieke uitstraling, maar versterkt ook de energie-efficiëntie van het pand.

 

De verduurzaming omvat ook het isoleren van de gevels aan de binnenzijde, waarbij zorgvuldig wordt omgegaan met de kenmerkende elementen zoals natuursteen, koper en leien. Ramen en puien worden vernieuwd, terwijl de installatietechniek op duurzame wijze wordt aangepakt. Op elke verdieping wordt het inbouwpakket volledig vernieuwd, wat resulteert in een eigentijdse en functionele indeling van de ruimtes.

 

Subsidie

Dit is weer een fantastisch project om bij betrokken te zijn. We vroegen verschillende EIA’s aan voor dit duurzame initiatief, en deze zijn inmiddels beschikt. Het ontwerprapport heeft geleid tot het toekennen van een BREEAM-NL in-use Excellent voor de MIA. Het gaat om een gefaseerd traject, waardoor het extra belangrijk is voor ons en de opdrachtgever om nauw betrokken te blijven en deadlines strak te managen.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project? Neem gerust contact met ons op.

Subsidie aanvragen?