Subsidiescan

De MIA-regeling voor circulair bouwen

Deze week is de week van de circulaire economie. Een belangrijk thema volgens ons. In dit artikel willen we inzoomen op de Milieu Investeringsaftrek, een regeling die jou kan helpen bij jouw circulaire project.

 

Werken naar een circulaire economie

De Rijksoverheid stelde zichzelf als doel om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Onlangs verscheen het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030. Hierin staan maatregelen om de komende jaren zuiniger om te gaan met grondstoffen.  Deze kun je hier lezen. Een circulaire economie is een economisch systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput, maar waar onderdelen en producten zo min mogelijk waarde verliezen. Producten en (rest)stoffen kunnen zo lang mogelijk opnieuw gebruikt, hersteld of opgeknapt worden. Wij vinden dit een mooi doel waar wij ons graag voor inzetten. Daarom vinden we het belangrijk om jou in te lichten over de mogelijkheden van de MIA-regeling voor circulair bouwen.

 

Wat is circulair bouwen?

In de kern is circulair bouwen oogsten, ontmantelen, bouwen en dit herhalen. Er ontstaat een cirkel, waar het woord circulair ook op is gebaseerd. Bij circulair bouwen wordt er gekozen voor gebruikte en/of duurzame materialen die (her)gebruikt kunnen worden na de sloop. Ook mogen er tijdens de bouw en het beheer van voorraden geen schadelijke emissies naar lucht, water of bodem plaatsvinden.

 

Milieu Investeringsaftrek voor circulair bouwen

De Milieu-Investeringsaftrek is een fiscale subsidie voor investeringen in milieuvriendelijke en duurzame bedrijfsgebouwen. Ieder jaar wordt in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de Milieulijst gepubliceerd, bestaande uit een groot aantal milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken. Bij het investeren in deze activiteiten kunnen ondernemers een deel van de kosten verrekenen met de vennootschapsbelasting. Een belangrijk onderdeel van de MIA-regeling is circulair bouwen.

 

Voorwaarden MIA-regeling circulair bouwen

Er zitten natuurlijk een aantal voorwaarden aan de MIA-regeling. Wanneer we ons richten op circulariteit, dan zijn onder andere deze voorwaarden verbonden aan de MIA-circulair code:

  • Al het aangeschafte hout dat verwerkt wordt, voldoet aan de eisen voor duurzaam hout zoals gesteld door het Timber Procurement Assesment Commitee.
  • Uit een MPG-berekening blijkt dat het utiliteits- of woongebouw een milieuprestatie kent van maximaal € 0,50 per m2 per jaar. Bij industriegebouwen geldt een eis van € 0,30 per m2 per jaar.
  • De toegepaste materialen bestaan op volumebasis ten minste uit:
  1. 50% hernieuwbare grondstoffen, of
  2. 25% hergebruikte bouwproducten, of
  3. 25% demontabele én herbruikbare bouwproducten.

 
Meer voorwaarden voor de MIA-circulair code vind je hier. 

 

Circulaire partners

Om jou te helpen het meeste uit een circulair project te halen, werken wij met verschillende partners, zoals ALBA Concepts en New Horizon. Onze partners bezitten veel kennis over circulair bouwen en New Horizon levert bijvoorbeeld circulair beton. Met deze samenwerkingen gaan we samen voor de beste uitkomst.

 

Webinar circulair bouwen

Op dinsdag 21 maart geven ALBA Concepts en Van Draeckeburgh een Webinar over aantrekkelijke fiscale subsidies voor circulaire gebouwen op het Vastgoedjournaal. We vertellen meer over de aandachtspunten van circulair bouwen, materialenpaspoorten, maar ook over fiscale spelregels. Je kunt je nu alvast inschrijven via deze link. Het Webinar is gratis!

 

Hulp nodig met een MIA-aanvraag?

Heb je interesse in de Milieu Investeringsaftrek en ben je benieuwd wat dit voor jou kan opleveren? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. Dit kan door ons te bellen via +31 30 228 92 40 of door het contactformulier in te vullen.

Subsidie aanvragen?