Subsidiescan

Monument uitgelicht: Het Witte Huis Rotterdam

Het was een succesvolle SIM aanvraagronde dit jaar! We hebben bijna 100% beschikkingen ontvangen voor de monumenten waarvoor wij namens eigenaren mochten aanvragen. Daarom lichten we met enthousiasme weer een nieuw monument uit. Deze keer: Het Witte Huis in Rotterdam.

 

Dit art-nouveaugebouw dat opende in 1898 was met haar 11 verdiepingen de eerste wolkenkrabber van Europa. Bezoekers konden toen met een lift naar het uitkijkplatform. Dit was in die tijd echt iets nieuws. En niet alleen dat maakte dit monument bijzonder. Het gebouw heeft als een van de weinige gebouwen in het stadscentrum het bombardement op Rotterdam doorstaan. In 1994 werden de gevels en het dak zoveel mogelijk in de oorspronkelijk staat teruggebracht.

 

 

Monumentale beelden

Geïnspireerd door De Jugendstil en art-nouveau stijl gingen de projectontwikkelaars aan de slag met Het Witte Huis. Aan de gevel sieren vijf monumentale beelden het gebouw. Zij komen van de hand van Simon Miedema. De vijf verschillende beelden staan voor Zeevaart, Vooruitgang, Landbouw, Nijverheid en Handel. Het zesde beeld ‘Arbeid’ is door granaatscherven in 1940 vernield.

 

SIM subsidie voor Het Witte Huis

Dit jaar werd ook de SIM aanvraag voor Het Witte Huis opnieuw toegekend. Deze bijdrage van het Rijk is belangrijk voor eigenaren om monumenten te kunnen blijven onderhouden. Bij Het Witte Huis hadden de geglazuurde bakstenen in het metselwerk van de gevels lange tijd nog schade die dateerde uit de tweede wereldoorlog. Dankzij de SIM subsidie zijn de geglazuurde bakstenen op een ingenieuze wijze hersteld door deze met een speciale verf te behandelen. Hierdoor kunnen de oorspronkelijke bakstenen bewaard blijven.

 

Daarnaast moest er onlangs uit voorzorg een kanteel van het pand verwijderd worden vanwege de slechte staat en het risico dat deze van het gebouw zou vallen. In de komende SIM-ronde wordt deze gerestaureerd en door professionals zonder hoogtevrees weer op het witte Huis teruggeplaatst.

 

Projectmanager Marloes zegt:
“Zoals voor vele Rotterdammers is Het Witte Huis echt een icoon voor mijn familie. De herinneringen die men aan dit monument heeft, maken het extra waardevol. En het behoud ervan noodzakelijk. Gaaf dat ik hieraan mocht bijdragen door de SIM-aanvraag te verzorgen.”

 

Ben jij monumenteigenaar?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw (Rijks)monument? In 2024 start er een nieuwe SIM-ronde. Neem gerust contact met ons op wanneer je geïnteresseerd bent in deze regeling. Je kunt ons bellen op +31 30 228 92 40 of het contactformulier invullen.

De waarde van een monumentaal pand reikt veel verder dan alleen de marktwaarde, monumentale gebouwen bevatten een socio-culturele betekenis die niet één-op-één om te rekenen is naar valuta. Daarom zijn o.a. subsidies voor culturele erfgoed zo belangrijk. Hier zet ik mij op dagelijkse basis vol passie voor in.

Contactpersoon Vdsf
Privé: Marloes
Subsidie aanvragen?