Subsidiescan

Monument uitgelicht: Stolpboerderij te Berkhout

Deze stolpboerderij in Berkhout wordt getransformeerd tot twee mooie woningen. De oorsprong van de boerderij dateert mogelijk terug tot de late 17e of 18e eeuw. De stolpboerderij is ontworpen in neoclassicistische stijl met enkele Jugendstil kenmerken.

 

Historisch belang

De stolpboerderijen in Noord-Holland onderscheiden zich door hun piramidevormige daken, die het platteland een uniek en herkenbaar silhouet geven. Hoewel deze noordelijke piramides niet langer dienen voor agrarische doeleinden, hebben de meeste stolpboerderijen een nieuwe bestemming gekregen. Ze fungeren nu voornamelijk als woonboerderijen, maar ook als kantoren, winkels, praktijkruimtes of horecagelegenheden. Op deze manier blijft de kenmerkende architectuur behouden in het landschap.

 

Bas Koster, opdrachtgever en eigenaar van het monument zegt;

Met het volledig restaureren van een provinciaal monument komt er een hoop onbekend werk op ons als particuliere kopers af. Al vanaf het eerste moment dat we met Marloes van Van Draeckeburgh spraken, wist ik dat het een succesvolle aanvraag zou gaan worden. Haar bevlogenheid, klantgerichtheid en uitstekende kennis van de materie gaf veel vertrouwen. Gedurende het gehele proces heeft ze ons perfect geholpen, adequaat gereageerd op de vele vragen en pro-actief gesprekken gevoerd met de provincie Noord-Holland. Daarmee was Van Draeckeburgh voor ons dé specialist die we nodig hadden.

 

 

Subsidie

Voor dit project mochten wij restauratiesubsidie voor provinciale monumenten bij de provincie Noord-Holland aanvragen. Het was ontzettend leuk om dit subsidietraject te mogen begeleiden.

 

Projectmanager Marloes zegt:

Deze stolpboerderij in Berkhout is absoluut één van de meest inspireerde projecten die ik tot nu toe heb mogen begeleiden in het subsidieproces. Deze stolp wordt door twee particuliere eigenaren omgetoverd in twee eigentijdse woningen, mét het behoud van alle monumentale onderdelen. Ik kan niet wachten om het eindresultaat te zien! Het geeft voldoening dat we konden helpen met het aanvragen van subsidie zodat dit project gerealiseerd kan worden. Een leuk feitje is dat het een provinciaal monument betreft, waar wij nu voor het eerst een aanvraag voor hebben mogen indienen.

 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project? Neem gerust contact met ons op. Dit kan door ons te bellen via +31 30 228 92 40 of door het contactformulier in te vullen.

Subsidie aanvragen?