Subsidiescan

Woonontwikkeling The Newton Amsterdam levert mooie bijdrage aan circulair Nederland

“Een volledig circulaire economie in 2050” – dit stelde de Rijksoverheid zichzelf als doel in 2016. Bij Van Draeckeburgh zetten wij onze kennis over circulair bouwen graag in om hieraan bij te dragen. Zo mochten we namens onze opdrachtgever COD subsidie aanvragen voor het nieuwbouwproject ‘The Newton’ in Amsterdam.

 

The Newton Amsterdam

Geïnspireerd door Isaac Newton ontwikkelt COD ‘The Newton’ in Amsterdam. Een nieuwe, circulaire woonontwikkeling die de charme van Oud Zuid en De Pijp combineert met de op steenworp afstand gelegen natuur van de Amstel en het Beatrixpark. Licht is een belangrijk ontwerpprincipe voor dit project. De driehoekige vorm van het gebouw zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk zonlicht wordt opgevangen. Ook de grote vloerhoogtes en slanke raamkozijnen die van vloer tot plafond reiken, benadrukken het belang en de kwaliteit van licht in de woningen.

 

 

Wat is circulair bouwen?

Oogsten, ontmantelen, bouwen en repeat! Bij circulair bouwen wordt er gekozen voor gebruikte en/of duurzame materialen die (her)gebruikt kunnen worden na de sloop. Ook belangrijk; bij de bouw en tijdens het beheer van voorraden mogen er geen schadelijke emissies naar lucht, water of bodem plaatsvinden. Dit alles vraagt om slimmere manieren van ontwerpen. The Newton is hier volgens ons een prachtig voorbeeld van. In dit project is voor het eerst het 50% mengsel toegepast onder de CUR 127 certificering. Daarbij is er het grootste aandeel circulair beton van Nederland toegepast.

 

 

Een bijdrage aan circulair Nederland

Pim Schelling, project manager voor The Newton, spreekt vol lof over de organisatie:

Het circulaire karakter van The Newton heeft voor mij altijd buiten kijf gestaan. Toch heeft het projectteam ontzettend hard moeten werken om dit binnen de soms rigide, wettelijke subsidieregels op de juiste wijze te presenteren. En dat is gelukt; want ook de subsidiebeoordelaar ziet dat het project een mooie bijdrage levert aan circulair Nederland, met een MIA-beschikking als resultaat.

 

 

Fijne samenwerkingen

Pim benadrukt hoeveel partijen voor dit succes hebben samengewerkt. Aannemer Pleijsier Bouw liet enorme flexibiliteit zien en Alba Concepts en Cleanfield leverden belangrijke input voor de verschillende duurzaamheidsvraagstukken. New Horizon speelde ook een grote rol door het leveren van circulair beton. We zijn enorm blij met het vertrouwen en de vasthoudendheid van onze opdrachtgever; COD. Vanuit van Draeckeburgh zijn we trots op het succesvolle resultaat en wij wensen de toekomstige bewoners en gebruikers van The Newton veel leefgenot toe.

 

Ook geïnteresseerd in de subsidiemogelijkheden voor circulair bouwen? Neem gerust contact met ons op. Onze subsidie adviseurs staan voor je klaar!

Subsidie aanvragen?