Subsidiescan

Monument van de week: Krayenhoffkazerne – Nijmegen

 De Krayenhoffkazerne is een van oorsprong militaire kazerne in Nijmegen-Oost die in 1905 gebouwd werd als Eerste Infanterie Kazerne, naar een ontwerp van Arie Vogelenzang. In 1934 werd de naam veranderd naar Krayenhoffkazerne, ter ere van de Nijmeegse baron C.R.T. Krayenhoff, die minister van oorlog was in de 19de eeuw. Baron Krayenhoff gaf in deze functie opdracht om Nederland tot in detail in kaart te brengen, iets wat voor zijn tijd nog nooit gebeurd was.

 

Het gebouw is opgetrokken in neorenaissance-stijl en heeft een zeer rijke ornamentatie. De karakteristieke gevel is 130 meter lang en symmetrisch ingedeeld. De hoofdingang in het middendeel is gedecoreerd met de wapens van de provincie Gelderland en de stad Nijmegen en de sluitsteen van de toegangsboog toont een gebeeldhouwd hoofd van de oorlogsgod Mars. De trapgevel van de hoofdingang wordt bekroond met een uit natuursteen gehouwen leeuw, welke in 1941 tijdens Duitse bezetting tijdelijk van zijn plek is gehaald.

 

Van 1951 tot 2002 bood het complex ruimte aan de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School (LIMOS) en vanaf 2002 fungeert het als een combinatie van woon- en kantoorruimte. Het ijzeren hekwerk, dat het gehele complex omsluit, is ook onderdeel van het Rijksmonument.

 

Een Rijksmonument zoals de Krayenhoffkazerne vertelt de geschiedenis van ons land en toont het karakter van zijn tijd. Van Draeckeburgh ondersteunt de opdrachtgever Stollenberg Groep al jaren bij de aanvraag van de instandhoudingssubsidie voor monumenten en draagt daarmee met veel plezier bij aan het behoud van dit bijzondere complex.

KIEZEN VOOR ERFGOED BETEKENT EEN BEWUSTE KEUZE MAKEN, NIET ALLEEN VOOR JEZELF, MAAR OOK VOOR ANDEREN EN TOEKOMSTIGE GENERATIES. DIT KAN EEN FLINKE UITDAGING ZIJN. HET IS GEWELDIG OM DEEL UIT TE KUNNEN MAKEN VAN EEN GEDREVEN EN PROFESSIONEEL TEAM DAT ERNAAR STREEFT HIER EEN MOOIE BIJDRAGE AAN TE KUNNEN LEVEREN.

Contactpersoon Vdsf
Emily
Subsidie aanvragen?

Gerelateerd nieuws

13 november 2023
Herontwikkeling van het Muntgebouw in Utrecht
06 juli 2022
Van Draeckeburgh zet zich in voor Stichting Jarige Job
10 mei 2022
Team Van Draeckeburgh: Een interview met Denise