Subsidiescan

Monument van de week: Museum Boijmans van Beuningen

Museum Boijmans van Beuningen kent net als veel andere musea in Nederland haar oorsprong in de nalatenschap van een particulier. Frans Jacob Otto Boijmans neemt zich in 1820 voor om zijn kunstcollectie te schenken aan de Gemeente Utrecht. De toenmalige burgemeester van de stad wimpelde de collectie echter af. Na jarenlang onderhandelen wordt een overeenkomst gesloten met de Gemeente Rotterdam en opent het museum in 1849 haar deuren in het Schielandshuis.

 

Door de groeiende collectie en bezoekersaantallen wordt het Schielandshuis te klein en wordt er besloten een nieuw museumgebouw te realiseren. Het hoofdgebouw, gebouwd van 1929 tot 1935, is gelegen in het centrum van de stad Rotterdam. Het complex is opgebouwd in carrévorm rondom een gesloten binnenplaats. Tussen de noordelijke zijvleugel aan het Museumpark en de voorgevel van het carré wordt het museum gemarkeerd door een hoge toren.

 

Het museum bezit een zeer diverse collectie aan schilder- en beeldhouwkunst. De werken, van Oude èn Nieuwe Meesters, behoren tot de absolute wereldtop. Gedurende het gehele jaar organiseert het museum spectaculaire tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen.

 

Geïnspireerd door de Scandinavische architectuur van die tijd is Museum Boijmans van Beuningen van groot algemeen belang vanwege haar architectonische en cultuurhistorische waarde.

 

Meer weten over de instandhoudingssubsidie voor rijksmonumenten? Klik hier.

Moderne gebouwen zeggen me niet zo veel, maar monumenten des te meer. Het verhaal erachter, de geschiedenis in combinatie met bouwkunde, dat trekt mij aan in deze functie.

Contactpersoon Vdsf
Denise
Subsidie aanvragen?

Gerelateerd nieuws

13 november 2023
Herontwikkeling van het Muntgebouw in Utrecht
06 juli 2022
Van Draeckeburgh zet zich in voor Stichting Jarige Job
10 mei 2022
Team Van Draeckeburgh: Een interview met Denise