Subsidiescan

Monument van de week: Rijnstraat 36 te Arnhem

In de eerste maanden van het jaar is ons monumententeam erg druk met de aanvragen voor de Instandhoudingssubsidie voor Rijksmonumenten (SIM), daarom laten we iedere week een bijzonder project zien. Deze week: Rijnstraat 36 te Arnhem.

 

De Rijnstraat is een winkelstraat middenin het centrum van Arnhem. De straat omvat een interessante combinatie van uiteenlopende gebouwen qua oorsprong en leeftijd en er staan dan ook meerdere rijksmonumenten in het centrum van de stad. Het pand aan de Rijnstraat is in 1922-1923 gebouwd in opdracht van modehuis Voss & Zn door architect W.F.C. Schaap. Het modehuis maakte chique damesmode op zolder en verkocht de kleding op de onderste verdiepingen. De komst van het modehuis naar Arnhem was belangrijk voor de regio en onderstreepte het karakter van Arnhem als modestad.

 

Gelegen op de hoek van de Rijnstraat/Vijzelstraat en Grote Oord vormt het pand de sluitsteen van de kruising. Het pand is van groot architectuurhistorisch belang vanwege de in Nederland zeldzame combinatie van barokke elementen van Um 1800 en Art Deco. Ook is het pand opgetrokken uit zandsteen, wat een heel uitzonderlijke keuze is binnen ons klimaat en wat de statige uitstraling vergroot. Het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen, waarvan de zolderverdieping op de hoek bekroond wordt met een koepel. De grote raampartijen op de begane grond worden omringd door Art Deco ornamentiek en boven de ingang staan twee bronzen damesfiguren die samen de zomer- en wintermode uitbeelden.

 

Tegenwoordig is Rijnstraat 36 het adres van een McDonald’s restaurant en daarmee misschien wel één van de mooiste locaties in Nederland.

 

Ook voor dit rijksmonument draagt de SIM subsidie bij aan het onderhoud en daarmee voortbestaan van dit bijzondere stukje geschiedenis.

 

Meer weten over de subsidiemogelijkheden voor uw rijksmonument? Bezoek onze pagina over de SIM subsidie voor meer informatie of neem direct contact op met onze subsidiespecialisten.

 

De waarde van een monumentaal pand reikt veel verder dan alleen de marktwaarde, monumentale gebouwen bevatten een socio-culturele betekenis die niet één-op-één om te rekenen is naar valuta. Daarom zijn o.a. subsidies voor culturele erfgoed zo belangrijk. Hier zet ik mij op dagelijkse basis vol passie voor in.

Contactpersoon Vdsf
Privé: Marloes
Subsidie aanvragen?

Gerelateerd nieuws

13 november 2023
Herontwikkeling van het Muntgebouw in Utrecht
06 juli 2022
Van Draeckeburgh zet zich in voor Stichting Jarige Job
10 mei 2022
Team Van Draeckeburgh: Een interview met Denise