Subsidiescan

Monument van de week: Hotel Die Port van Cleve – Amsterdam

“Hotel Die Port van Cleve” ligt op een centrale locatie in het centrum van Amsterdam. De naam van dit hotel is te danken aan een gevelsteen van het originele ‘Huys te Kleef’, dat onderdeel uitmaakte van het gebouwencomplex van brouwerij De Hooiberg uit 1592.

 

Na een transformatie in 1870 opende bierhuis Die Port van Cleve haar deuren als horeca-etablissement. In de jaren daarna werd het bierhuis uitgebreid met een restaurant.

De kelners waren beroemd – zij gaven hun bestellingen luidkeels door. De kelner achter het buffet, beter bekend als ‘de echo’ herhaalde deze vervolgens zodat de koks dit ook konden horen.

 

In 1888 kreeg het gebouw zijn huidige uiterlijk, na een ingrijpende verbouwing naar het ontwerp van architect Isaac Gosschalk. Het hoofdgebouw is een originele combinatie van neogotiek en neorenaissance met gelobte vensterbogen en middentopgevel. In datzelfde jaar opende hier Bodega De Blauwe Parade. Het interieur werd gekenmerkt door een typisch oudhollandse inrichting met Delfts Blauw tegelwerk dat nog altijd te vinden is in het hotel.

 

In 1996 werd Hotel Die Port van Cleve gekocht door de huidige eigenaren en tevens onze opdrachtgever Aeon Plaza Hotels. Van Draeckeburgh verzorgt al jaren de instandhoudingssubsidie voor dit bijzondere Rijksmonument.

KIEZEN VOOR ERFGOED BETEKENT EEN BEWUSTE KEUZE MAKEN, NIET ALLEEN VOOR JEZELF, MAAR OOK VOOR ANDEREN EN TOEKOMSTIGE GENERATIES. DIT KAN EEN FLINKE UITDAGING ZIJN. HET IS GEWELDIG OM DEEL UIT TE KUNNEN MAKEN VAN EEN GEDREVEN EN PROFESSIONEEL TEAM DAT ERNAAR STREEFT HIER EEN MOOIE BIJDRAGE AAN TE KUNNEN LEVEREN.

Contactpersoon Vdsf
Emily
Subsidie aanvragen?

Gerelateerd nieuws

13 november 2023
Herontwikkeling van het Muntgebouw in Utrecht
06 juli 2022
Van Draeckeburgh zet zich in voor Stichting Jarige Job
10 mei 2022
Team Van Draeckeburgh: Een interview met Denise